vitex agnus castus

VitexAgnusCastus

Монашески пипер“, наричан още Аврамово дърво(-VitexAgnusCastus), е лечебно растение, което се използва специално при гинекологични  заболявания. Екстракти от растението помагат при женски оплаквания като предменструален синдром (ПМС), нередовен менструален цикъл и мастодиния (болезнени чувствителни  гърди).

Иметомонашески“ пипер се свързва с монасите. Смятало се, че консумацията на плодовете на Адамовото дърво води до намаляване на  сексуалното желание,  с което се обяснява (може би J) защо по онова време  монаси и монахини са го ползвали. А и плодовете на външен вид изглеждат подобно на зрънца черен пипер - от там идва и името "Монашески пипер".

Произход и ботаника

Монашески пипер е от семейство Лютикови. Произхожда  от Средиземноморието и се простира до Индия, където расте около речните брегове  и в близост до крайбрежието. Представлява храст, който достига  до  3-5 метра височина. Дългите, тесни люлякови листа изглеждат от горе "нормално" тъмно зелени. Цветове са дребни, в близост до стъблото и цъфтят в синкаво, розово или лилаво. Могат да се видят  от юни до септември. Плодът е тъмен, сферичен.

Области на приложение:

За производството на лекарства, се използват плодовете на растенията. От тях са извлечени  активните  етерични масла, иридоиди, дитерпени, флавоноиди и танини. Този състав  въздейства  директно  върху контролния център на управление  на хормоналния  цикъл в мозъка, като се намалява повишената секреция на хормона пролактин. Типичните физически, както  и емоционални симптоми на ПМС могат да бъдат подобрени ефективно.

Състав и лечебен ефект

Поради ефективните си качества, Монашеският пипер играе важна роля в гинекологията. Използва се предимно за облекчаване на симптомите на предменструлния синдром (ПМС), при нередовен менструален цикъл и мастодиния. Разбирасе в подходяща форма като лекарствено средство.