Информация за специалисти

 

 

Ефикасност и сигурност на Femicur N.

 

Femicur eлекарствен препарат, който се прилага при състояния като пременструален синдром, мастодиния и някои нарушения на менструалния цикъл. Съдържа 4мг сух екстракт от плодовете на растението VitexAgnusCastus (VAC).

Известно е още като „аврамово дърво” или „монашески пипер” представлява ароматичен храст с малки кафяви плодчета подобни на зърната на черния пипер.

Растението е използвано още в древността за лечението на различни гинекологични заболявания. VACсъдържа моно- и ди- терпени, иридоидгликозиди, флаваноиди, различни мастни киселини.

Фармакологичното им въздействие е основано на  взаимодействието между различните активни съставки.

VitexАgnusCastusне съдържа женски полови стероиди.

Пременструалният синдром (ПМС) се изявява с голяма група от симптоми соматични и нервно-психични, предимно от 7 до 10 дни преди началото на очакваната менструация. Тези симптоми са: раздразнителност, напрежение, нервност, депресивно настроение, лесна уморяемост, нарушена концентрация, промяна в апетита, промени в съня-сънливост или безсъние, главоболие, мастодиния, болки в ставите, хиперхидрация и др..

За оценка качествата на FemicurNeпроведено мащабно изследване с участието на 1634 пациенти и 857 колеги гинеколози. Възрастта на пациентките е от 12 до 58 години, средно 36 години. Лекарството се приема веднъж дневно в продължение на три месеца.

Оценявани са следните параметри:

-          наличие на типичните симптоми на ПМС

-          степента на мастодиния по четири степенна скала

-          субективните промени по седем степенна скала

-          поносимостта на пациента по четери степенна скала

След провеждане на лечението около 93% от пациентите са се освободили от оплакванията или са показали силно подобрение на проследяваните симптоми.

 

Повлияване има и при психичните и при соматичните симптоми на ПМС.

Психичните оплаквания намаляват от 82% на 20%,(фиг.2) а соматичните от 98% на 50% (фиг.1).

Femi 1

Фиг.1 : Проследените симптоми са болка и напрежение в гърдите, главоболие , мигрена, газове , констипация,гадене,повръщане, подуване,отоци,наддаване на теглото,болки в ставите и гърба и сърдечни палпитации.

 

 

Femi 2

фиг.2 Проследените симптоми са нервност, агресивност,радразнителност,напрегнатост,отпадналост,плачливост,проблеми със заспиването и неспокоен сън.

 

 

     Пациентките, които нямат мастодиния се повишават от 18% на 70% след края на наблюдавания период.(фиг.3):

 

Femi 3

Фиг.3 : повлияване на мастодинията

 

      Поносимостта към лекарството се оценява като добра и много добра в 94% от случаите.

   От проведеното изследване може да се направи заключение, че лекарствения препарат Femicur Nуспешно се включва в терапията на психичните и соматичните симптоми на ПМС. Има много добра поносимост и благоприятно съотношение между ползата и риска при терапията на предменструалния синдром.

                                                 Д-р E. Радивоева